En Lezzetli Türk Kahvesinin Sırları

Demleme tekniği başta olmak üzere kendine has kıvamı ve tadı ile dünyaca ünlü bir lezzet olan türk kahvesi, kendi kültürümüzde ve geleneğimizde de çok önemli bir yere sahip. Türk kahvesi’nin tarihçesi ve yapılışındaki küçük sırlardan bahsetmeye ne dersiniz? Haydi o zaman başlayalım…Arap Yarımadası’nın Yemen Bölgesi’nde 15. yüzyılda yetiştirilmeye başlanan kahve, kısa bir süre zarfında önce yetiştirildiği bölgeye, ardından da zaman içerisinde günümüze kadar gelen serüvenine başladı.16. yüzyılın başlarında Osmanlı Devleti’nin, Memlükleri yenerek bölgeye hakim olmasıyla beraber kahvenin yolu İstanbul’a uzanmaya başladı. 1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından İstanbul’a getirilen kahve, küçük bakır cezvelerde demlenerek servis edildi ve bu yöntem halen ‘türk kahvesi’ demlemek için en ideal yöntem. İstanbul’a ilk geldiği dönemde daha çok sarayda tüketilse de kısa bir sürede toplumun farklı sınıfları tarafından da tüketilmeye başlandı. Hatta dönemin ilk kahvehaneleri de 1554 yılında açılırken, bu kahvehaneler ilerleyen dönemde özellikle toplum yapısının değişmesi konusunda da büyük rol oynadı.
 Önce saray, daha sonra da kahvehanelerde tüketilmeye başlayan kahve, mutfaklarda ve evlerde de yerini alırken, sıklıkla tüketilmeye başlandı. Çiğ olan kahve çekirdekleri; öncelikle tavalarda kavrulur, hemen ardından dibeklerde dövülür, cezvelerde demlenir ve dostlara ikram edilirdi. Kısa sürede, türk kahvesi’nin lezzeti önce Avrupa’yı oradan da tüm dünyayı sardı.
 Bildiğimiz gibi türk kahvesi, dostluk, sevgi ve paylaşım gibi büyük anlamlar taşır. “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatrı vardır.” sözü bu duygulara en büyük örnek olmuştur. türk kahvesi’nin en büyük sırları nelerdir?
 1. Tazeliğini KoruyunKeyifli bir türk kahvesi için kahveyi taze tutmanız ve kendi kokusunu muhafaza etmeniz gerekir. Hava almamasına dikkat etmelisiniz! Ayrıca iyi kalitede kahve kullanmak çok önemlidir.
 2. Doğru Su KullanınMusluk suyuyla yapılan türk kahvesi, doğru değerlere sahip taze su ile yapılan kadar yumuşak içimli ve lezzetli olmayacaktır. türk kahvesi ince öğütülmüş bir kahve olduğu için kısa sürede demlenmesi gerekiyor bunun da püf noktası suyunuzun elinizin dayanabileceği kadar veya oda sıcaklığında ılık olması. Önce kahveyi sonra suyu ilave ederek kahvenin su ile tamamen temas etmesini sağlayın.  
 3. Ölçüsünü Doğru AyarlayınBir fincan için 3 dolu çay kaşığı (90gr) kahve ve üzerine 70 gr su eklemeniz yeterlidir. Orta şekerli kahve için kahve miktarının yarısı kadar, şekerli kahve için kahve miktarı kadar ve bol şekerli kahve için kahve miktarından biraz daha fazla şeker kullanmalısınız. Fazla acılaşmayı önlemek için ılık su kullanınız.
 4. Uzun Süre KarıştırınKahvenizi ocağa koymadan önce 30 saniye kadar karıştırın. Karıştırırken kaşığın su hizasını geçmemesine dikkat edin ki cezvenin kenarlarına yapışan kahve ısı ile yanarak acılaşmaya neden olmasın, böylece daha yumuşak içimli bir kahve elde edebilirsiniz. Tüm kahvenin suyla teması için karıştırınız. 
 5. Orta Derece Ateşte DemleyinOrta derece ateşte demlemeye bırakınız. türk kahvesi yaklaşık 2-2,5 dk arasında demlenir fazla ısıda acılaşmaya başlayacağından köpüklenmeye başlayıp köpüğü bir kaç santim yükselince artık ocaktan alabiliriz. Telvenin çökmesi için 2-3 dakika bekleyiniz. Kahveniz hazır afiyet olsun

Bonus İpucu: Kahve, içilebilir sıcaklığa geldiğinde önce suyu içiniz, su ile damağınızı temizledikten sonra kahvenizi içebilirsiniz.


 Lezzetli kahvenin tüm sırlarını öğrendiğimize göre sıra bol köpüklü bir türk kahvesi demlemeye geldi. Lezzetli kahve doğru su ile demlenir, sizde hem sıcak veya soğuk hem de oda sıcaklığında taze ve doğru suya kolayca ulaşmak için Baysu Arıtma Sistemleri ile tanışın. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizi Arayalım

Herhangi bir yükümlülük altına girmeksizin ücretsiz ürünlerimiz hakkında bilgi almak istiyorsanız, aşağıdaki formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.






    Dil Seçin